default-logo

Geografie

 

Algemeenheden

 

Senegal heeft een totale oppervlakte van 196.712 km² en wordt in het noorden begrensd door Mauritanië, in het zuiden door Guinée en Guinée-Bissau en in het westen door de Atlantische Oceaan. Gambia is een enclave binnen Senegal.

De 1.700 lm lange rivier bakent de natuurlijk grens af tussen Senegal en Mauritanië. De rivier ontspringt in Guinée en stroomt eveneens door Mali. De 2de rivier in het land is de Gambie, die door Bassari land stroomt alvorens Senegal te bereiken. De Casamance et de Sine Saloum zijn 2 rivieren die eveneens het vernoemen waard zijn, ieder stromend door hun respectievelijk gebied.

Het grondgebied is vrij vlak, enkele strategische plaatsen uitgezonderd zoals de Ferlo woestijn in het centrum en het waterbekken van de Senegal rivier in het noorden van het land. Het vernoemen waard zijn eveneens Les Mamelles in Dakar, twee heuvels van enkele honderd meter hoog of Bassari land, in Oost-Senegal, waar we de eerste uitlopers van het Fouta Djalon massief vinden.

8% van de totale oppervlakte van Senegal is beschermd gebied. Het land telt 6 nationale parken:

Le Djoudj

Het Nationaal Vogelreservaat van Djoudj

Het Nationaal Park Langue de Barbarie

Le Parc National des Îles de la Madeleine

Het Nationaal Park Îles de la Madeleine

Het Nationaal Park Basse-Casamance

Het Nationaal Park Niokolo Koba

Het Nationaal Park Delta du Saloum

Het land telt ook vele beschermde reservaten en watergebieden zoals het reservaat van Bandia, nabij Saly en het reservaat van Guembeul in de buurt van Saint-Louis.

Klimaat

 

Senegal heeft een gevarieerd klimaat, woestijnachtig (Sahel) in het Noorden en tropisch in het Zuiden.

We onderscheiden twee uitgesproken seizoenen=

  • Het droge seizoen van november tot mei, met passaatwinden vanuit het vasteland en zachte temperaturen.
  • Het regenseizoen van juni tot oktober (tegenstrijdig “overwintering” genoemd), met hogere temperaturen en moessonregens.

De kuststreek in het Westen heeft meer gematigde temperaturen dan het Oosten, dat samen met het centrum, het warmste gebied van het land is. Van Noord naar zuid onderscheiden we 5 verschillende tropische klimaatzones:

  • De Sahel zone: tussen Saint-Louis en de Senegal rivier (woestijnachtig, struiken, enkele baobabs, acacia’s)

 

  • De Sahel-Soedan zone: van Dakar tot Matam en van Louga tot Djourbel (droge savanne, acacia’s, kapokbomen, baobabs)

 

  • De Soedan zone: van Fatick/Kaolack tot Tambacounda (dichter begroeide savanne, minder baobabs, kapokbomen, acacia’s en palmbomen)

 

  • De Soedan-Guinée zone: van Tambacounda tot Ziguinchor / Kolda (dicht begroeide savanne en wouden met kapokbomen, baobabs, palmbomen, filao  – en palmyrabomen…)

 

  • De Guinée zone: in het zuiden van Casamance (tropisch regenwoud).

 

De grote klimatologische regio’s van Senegal

In de zomer merken we een aanzienlijk temperatuurverschil tussen het kustgebied en het binnenland, 10 ° aan de kust tegenover 40 ° in het binnenland.

logo-bou-el-mogdad
Retour Haut de Page
Français English Espagnol Nederlands