default-logo

Bevolkingsgroepen en Godsdiensten

 

Bevolkingsgroepen

 

De Senegalese bevolking bestaat uit een groot aantal bevolkingsgroepen die in goede verstandhouding samenleven.

De definitie van het woord “etnische groep” staat ter discussie; vandaag wordt de maatstaf “taal” gebruikt om groepen en subgroepen van een bevolking te onderscheiden.

  • De Wolofs zijn in de meerderheid (43% van de bevolking). Ze worden gesitueerd in Centraal-West Senegal en in de steden. Hun politiek gewicht groeit en ook op taalvlak is het een belangrijke groep, omdat het Wolof de 1ste landstaal was van het land, en door 95% van de bevolking gesproken wordt.

 

  • De Halpulaarens, is een groep die Peul spreken en vertegenwoordigen met hun 23,8% de 2de grootste groep. We onderscheiden hier de Toucouleurs en de Peul. Ze leven voornamelijk in Ferlo, in de vallei van de Senegal rivier, in Badiar en in Haute-Casamance. Omdat het voornamelijk landbouwers en nomaden zijn, worden zij momenteel het meest getroffen door de vlucht van het platteland (vooral de Toucouleurs).

 

  • De Sérères vertegenwoordigen 14,7% van de Senegalese bevolking. Geografisch gezien vinden we hen vooral terug langs de kust o.a. in la Petite-Côte en in het Sine-Saloum Delta. Enkele subgroepen zijn: de Nduts, de Safènes, de Niominkas.

De etnische groepen in Senegal

  • De Diolas vertegenwoordigen 3,7% van de bevolking. Deze vissers en rijstverbouwers verblijven vooral in Basse-Casamance.
  • In hetzelfde gebied als de Diolas leven ook enkele minderheidsgroepen met dezelfde leefgewoonten, waaronder de Manjaques, de Mancagnes, de Bandials, de Karones en de Balantes.
  • Met 3% van de bevolking bestaan de Mandingues ook uit enkele subgroepen waaronder de Malinkés, de Soninkés, de Bambaras, de Socés et de Diakhankés.
  • De Tendas vinden we terug in Oost-Senegal. Deze bevolkingsgroep bestaat eveneens uit de Bédiks, de Bassaris, de Badiarankés en de Coniaguis.
  • In Dakar vinden we een grote Afrikaanse gemeenschap afkomstig van de Ivoorkust, Nigeria en Marokko. In de steden en in het noorden van het land leven de Maures, die voornamelijk bedrijvig zijn in de handel.
  • Om tenslotte helemaal volledig te zijn, vele Europeanen en Libanezen vinden we vooral in de steden.

Godsdiensten

 

De Islam

 

In Senegal komt de islam voort uit het Soefisme. Het is de voornaamste godsdienst van Senegal en wordt door bijna 95% van de bevolking aangenomen.

Men onderscheidt verschillende broederschappen : de broederschap van de Mourides, de broederschap van de Layènes, de broederschap Qadiriyya, de broederschap van de Tidjanes.

De twee voornaamste broederstappen zijn deze van de Mourides, gesticht door Cheikh Ahmadou Bamba (met als heilige stad Touba en als bedevaartsoord “Magal”) en deze van de Tidjanes, gesticht door El Hadj Malik Sy (met als heilige stad Tivaouane en als bedevaartsoord “Gamou”).

In Senegal speelt de maraboet een belangrijke rol in het beoefenen van de Islam. De praktijk wordt van vader op zoon doorgegeven en bestaat uit genezende krachten en de redding van de gelovigen. De maraboet onderwijst ook de Koran en leidt ceremonies. Hij wordt geholpen door families, deze zorg wordt in die familie van generatie op generatie doorgegeven.

De grote “Magal” van Touba

Het Christendom

 

De Christenen vertegenwoordigen minder dan 5 % van de Senegalese bevolking en zijn voornamelijk Katholieken. Deze godsdienst werd voor het eerst geïntroduceerd in Casamance door Portugese missionarissen en daar na door Franse priesters.

De katholieke gemeenschap is hoofdzakelijk gesitueerd in Casamance, in Serere gebied en in de grote steden zoals Dakar en Saint-Louis. Hun jaarlijkse bedevaart wordt in de stad Popenguine gehouden.

Er bestaat ook een Protestantse kerk in Senegal, maar het aantal volgelingen is beperkt.

De Christelijke pelgrimstocht van Popenguine

Het Animisme

 

De animistische geloofsovertuigingen blijven voortduren. Men is over het algemeen moslim of christen maar met enkele animistische geloofsovertuigingen. Enkele riten vanuit de traditionele religies worden vandaag de dag nog beoefend.

Voor de animisten heeft elk levend wezen, plant of ding een ziel. De natuur bestaat uit vier fundamentele elementen: aarde, vuur, water en lucht en wordt bestuurd door een hogere macht en tussenliggende goden.

Het Heilige (le Sacré) is niet voor iedereen toegankelijk, alleen tussenpersonen zoals maraboets, griots en dorpsoudsten kunnen de verbinding maken.

Het Animisme is bijzonder groot in Zuid Senegal, in Basse-Casamance.

Animistische ceremonie in de Casamance

logo-bou-el-mogdad
Retour Haut de Page
Français English Espagnol Nederlands