default-logo
histoire du bou el mogdad

De Geschiedenis van de Bou el Mogdad

 

De geschiedenis van de Bou El Mogdad kende een mythische lotsbestemming vol onverwachte wendingen. Het schip werd in Holland gebouwd in opdracht van “Messageries du Sénégal”. Tussen 1950 en 1970 verzekerde de Bou het transport van goederen en personen tussen Saint-Louis en het noorden van het land. Dit omvatte ook transfers via Richard-Toll, Rosso – op de grens tussen Mauritanië en Sénégal, Podor, Kaedi, Matam, Bakel en ook tot in Kayes, Mali.

In die tijd was de Bou El Mogdad een onmisbaar instrument voor het vervoer van post, rantsoenen, drinkbaar water en grondstoffen naar de koloniale handelsposten omdat het weg- en spoorvervoer nog onbestaande was.

 

De kade van Saint-Louis in 1950

Het schip lag dan jarenlang werkloos aangemeerd aan de kaden van Saint-Louis, tot het in 1975 werd aangekocht door Georges Consol, die er een toeristenschip van maakte. In 1980 verzorgde het schip cruises tussen Saint-Louis en Podor. In 1982 verliet het schip de Senegal rivier, mede door de bouw van de stuwdam van Diama. Daarna deed ze een reeks van cruise in Casamance, daarna in Sierra Leone op de Kono rivier, in Guinée-Bissau en in Sine Saloum.

Verschillende jaren verstreken alvorens het schip zijn geliefde streek aan de Senegal rivier terugzag. Tot in 2005 Jean-Jacques Bancal en zijn vennoten besloten om het schip te kopen en terug te brengen naar zijn land van oorsprong.

Zo is Bou El Mogdat dan eindelijk teruggekomen, de langverwachte opening van de Brug Faidherbe, die 20 jaar niet in gebruik was geweest! De terugkeer van de Bouel, zoals hij ook werd genoemd, na een reis van 300 km, was een ware gebeurtenis voor de inwoners van het riviergebied. Op 7 november 2005 werd de officiële openingscruise gehouden en sindsdien vaart het schip wekelijks op de rivier van oktober tot mei.

logo-bou-el-mogdad
Retour Haut de Page
Français English Espagnol Nederlands